Wat is systemisch werk
Systemisch werken gaat ervan uit dat iedereen wordt beïnvloed door de systemen waarvan hij of zij deel uit maakt. Bijvoorbeeld je eigen familie, maar ook de organisatie waarbinnen je werkt, vereniging, team of je sociale omgeving of relaties. Wat er in zo'n systeem allemaal gebeurt en de plek die je er inneemt, bepalen, (vaak onbewust) wat je doet, hoe je het doet en waarom je dit zo doet. Veel van onze gedragingen, overtuigingen en patronen vinden hun oorsprong in de systemen waarin we zijn opgegroeid.
Middels systemisch werken kun je inzicht krijgen in jouw plek binnen een systeem en je verhouding tot anderen in dat systeem. Je kunt ervaren waar belemmeringen zitten, welke overtuigingen eraan ten grondslag liggen en waarom je steeds opnieuw vervalt in bepaald gedrag dat je belemmert in ontwikkeling en groei. Systemisch werk kan leiden tot inzicht, acceptatie en een sleutel tot oplossingen. Systemisch werk gaat uit van bepaalde 'opstellingen'. Een opstelling is een ruimtelijke weergave van een bepaald systeem. Het doel van een opstelling is om symptomen en onbewuste dynamieken te ervaren en inzichtelijk te maken.
Grondleggers
De grondleggers van systemisch werk zijn Bert Hellinger en Franz Ruppert.
Bert Hellinger ontwikkelde een therapeutische techniek om onbewuste patronen en blokkades in familiesystemen aan het licht te brengen. Franz Ruppert ontwikkelde een meergenerationele psychotraumatologie en een specifiek voor traumaverwerking geschikte opstellingsmethode, die zich kenmerkt door het opstellen van het verlangen, het loslaten van overgenomen traumagevoelens van vorige generaties en het toegang vinden tot eigen persoonlijkheidsdelen die zijn afgesplitst in een traumasituatie. Hiermee wordt bedoeld dat we allemaal trauma's meemaken, groot of klein die pijn veroorzaken. Als de pijn op het moment zelf te groot is stoppen we het weg wat op dat moment nodig is om te overleven. We leren ons een overlevingsmechanisme aan om ermee om te gaan en zo ontstaat bijvoorbeeld de clown, criticus, pleaser of perfectionisme in ons. Je past je aan waardoor de situatie hanteerbaar wordt. Echter kan het zo zijn dat deze overlevingsmechanismes je in je latere leven in de weg gaan zitten. Het opstellen van jouw verlangen is de weg om hier inzicht in te krijgen met als doel ontwikkeling van een gezonde autonomie, die jou in staat stelt zelfverantwoordelijk en liefdevol te leven.

Maak jouw eigen website met JouwWeb